Зонд НАСА Cassini (“Кассіні”) рахує останні години до свого фінального занурення в атмосферу Сатурна, що завершить плідну місію тривалістю 13 років, яка дозволила значно розширити наші знання про цього газового гіганта.

Зробивши майже 300 орбітальних витків навколо Сатурна, зонд Cassini допоміг зробити чимало значних відкриттів, таких як виявлення морів з рідкого метану на поверхні гігантського супутника Сатурна Титана і підповерхневого океану на Енцеладі, невеликому за розмірами супутнику газового гіганта.

22 квітня зонд почав маневри, що передують його фінальному зануренню в атмосферу Сатурна.

Наблизившись до Титану і скориставшись гравітацією цього масивного супутника Сатурна, Cassini приступив до виконання 22 витків по орбітах, що пролягають між Сатурном і його кільцями. Останні 5 орбіт, виконуваних цим космічним апаратом, проходять вже в верхніх шарах атмосфери Сатурна, а останнє занурення глибоко в атмосферу планети відбудеться 15 вересня.

Останні маневри Cassini почнуться о 8:37 GMT (о 11:37 за київським часом) в п’ятницю. О 11:53 GMT (о 14:53 за київським часом) космічний апарат повинен увійти в атмосферу Сатурна, в той час як його антени будуть спрямовані в бік Землі, а двигуни включені на повну потужність, щоб утримувати апарат на заданій траєкторії.

Приблизно через хвилину, коли зонд буде перебувати на висоті 1510 кілометрів над верхнім шаром хмар Сатурна, зв’язок буде перервано, а через кілька секунд після цього почнеться дезінтеграція космічного апарату, повідомляє НАСА.

Місія Cassini-Huygens є спільним проектом НАСА, Європейського космічного агентства й Італійського космічного агентства.

 

Написати коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

*