Більшість важливих хімічних елементів, з якими ми зустрічаємося на Землі, були сформовані при вибухах зірок, якими закінчується їх життєвий цикл. В результаті таких вибухів, які називаються надновими, в космос вивергаються величезні кількості таких елементів періодичної таблиці, як кремній, кисень, кальцій та інші елементи. Спостереження так званих «залишків наднових» дають вченим цінну інформацію про «фабрики хімічних елементів» нашого Всесвіту.

Залишки наднової Кассіопея А є одними з найбільш глибоко вивчених залишків наднової. На новому знімку, зробленому за допомогою рентгенівської космічної обсерваторії НАСА Chandra («Чандра»), показані різними кольорами хмари різних елементів, викинутих зіркою в космос під час вибуху: кремній (червоний), сірка (жовтий), кальцій (зелений) і залізо (фіолетовий ). Кожен з цих елементів випускає рентгенівські промені в дуже вузькому діапазоні енергій, що дозволяє створювати карти просторового розподілу кожного з елементів. Вибухова хвиля на цьому знімку показана синім кольором.

Кассіопея А

Дані, отримані за допомогою обсерваторії Chandra, дозволили розрахувати вміст кожного елемента в залишках наднової Кассіопея А. Так, вміст сірки склав 10000 мас Землі, а вміст кремнію – 20000 мас Землі. Заліза в речовині цих залишків наднової міститься значно більше – близько 70000 мас нашої планети – а найбільше в них знаходиться кисню, загальна маса якого еквівалента приблизно одному мільйону мас Землі, або трьом масам Сонця (рентгенівське випромінювання атома кисню «розмазаний» по широкому енергетичному діапазоні, тому кисень відсутній на наведеному тут знімку).

Нагадаємо, що «Хаббл» спостерігає світлове відлуння навколо наднової.

Астрономи виявили в речовині залишків наднової Кассіопея А також і інші важливі хімічні елементи, такі як вуглець, азот, фосфор і водень, використовуючи для цього телескопи, здатні вести спостереження в інших частинах електромагнітного спектра. Кисень, азот, водень, сірка і фосфор є найважливішими елементами, що складають основу всіх життєвих форм на Землі.

Написати коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

*