Саманта Крістофоретті стала першою людиною в космосі, яка скуштувала свіжо-приготовлену каву: в неділю, 3 травня, італійський астронавт вперше в історії приготувала на Міжнародній космічній станції чашку кави, використавши для цього кавоварку.

 

«Кава – це кращий органічний напій всіх часів і народів», – астронавт Європейського космічного агентства написала у своєму Твіттері, процитувавши Кетрін Джейнвей, капітана корабля «Вояджер» з Зоряних воїн. «Бадьорить напій».

Вперше в історії Крістофоретті зробила в космічному просторі те, що є настільки буденним тут, на Землі. До минулої неділі астронавти і космонавти, які проживають на МКС, могли задовольнятися лише натуральною кавою. Кавоварка ISSpresso змінила цю ситуацію. Минулого місяця її разом з іншим вантажем доставив на МКС космічний апарат Dragon. Кавоварка є першим у своєму роді пристроєм, призначеним для роботи в умовах мікрогравітації.

«Це один маленький крок для жінки, але гігантський стрибок для кавової-індустрії», – зазначив астронавт Скотт Келлі, перефразувавши знамениті слова Ніла Армстронга, які він виголосив, зробивши перший крок на Місяці.

Апарат, розміром з мікрохвильову піч, здатний готувати не тільки кофеїновмісні напої, але також чай і бульйон.

Розроблена компанією Lavazza при співпраці з фірмою Argotec, що поставляє їжу для астронавтів МКС, кавоварка ISSpresso – це більше, ніж просто побутовий прилад. Вона не тільки знімає психологічну напругу і вносить різноманітність у раціон екіпажу, але також і сприяє вивченню гідродинаміки в космічному просторі.

«Приготувати каву в космосі – завдання не з легких», – кажуть представники компанії Argotec. «Це перша кавоварка, здатна працювати в екстремальних умовах космосу, де принципи, що визначають гідродинамічні характеристики рідин, відрізняються від земних».Саманта Крістофоретті

Написати коментар

Please enter your comment!
Please enter your name here

*